Foto: Hbl-arkiv/Helena Nyytäjä

Novia vill ha fler studieplatser för ekonomi och turism

Yrkeshögskolan Novia är beredd att överta den svenskspråkiga utbildning Vasa yrkeshögskola ger inom ekonomi, turism och kosthållning om Novia får fler studieplatser.

 I sitt svar till Undervisnings- och kulturministeriet påpekar Novia att nedskärningarna drabbar de svenskspråkiga utbildningarna hårdare än de finskspråkiga om ministeriets planer genomförs som sådana.

–Utbildningen i fråga är regionalt viktig och vi är villiga att ta över ansvaret, men vi framhåller samtidigt att Novia i så fall måste tilldelas fler nybörjarplatser. Ministeriet verkar förutsätta att vi frigör de behövliga platserna från andra utbildningsprogram, men det skulle innebära en ytterligare nedskärning för oss och det är inte motiverat ur vare sig regional eller finlandssvensk synvinkel, säger rektor Örjan Andersson i ett pressmeddelande.

Novia kan acceptera nedskärningen av 40 nybörjarplatser inom kulturutbildningen och 20 nybörjarplatser inom teknik och kommunikation om den totala nedskärningen i landet verkställs enligt planerade 2200 nybörjarplatser. Novia förutsätter också att ministeriet godkänner att yrkeshögskolan Arcada övertar Novias kulturproducentutbildning i Helsingfors.