Foto: Colourbox

Krav på sträng klädkod får Iraks kvinnor se rött

Klä er mer "lämpligt" och undvik korta kjolar, tights och genomskinliga material. Uppmaningen till Iraks kvinnliga statsanställda har fått landets kvinnoaktivister att se rött.

- Det är klart att vi är rädda. Vi fruktar att statsanställda kvinnor på sikt kommer att tvingas bära hijab, säger Liza Hido, ordförande i Bagdads kvinnoförbund, i telefon till TT.

Hijab är en muslimsk klädnad, en slöja som döljer håret och halsen men inte ansiktet.

Protest

Det var i förra månaden som Iraks minister för kvinnofrågor Ibtihal al-Zaidi i ett officiellt brev manade kvinnliga statsanställda att klä sig mer "lämpligt", ett initiativ som upprört många.

- Alla våra medlemmar är emot det här. Vi har annat att tänka på än hur vi klär oss, säger Liza Hido.

I dagarna var hon med och arrangerade en demonstration som samlade hundratals kvinnor och män i centrala Bagdad i protest mot de striktare klädkoderna. Liza Hido, som är kristen och själv aldrig burit slöja, anser att ministerns initiativ är grundlagsvidrigt.

- Men det finns många islamistiska partier i Bagdad som är för strängare klädsel bland kvinnor, säger hon.

Oroväckande

Nästa steg för kvinnoaktivisterna är att begära ett möte med Ibtihal al-Zaidi och diskutera brevet. Liza Hido hoppas att det kan ske inom en vecka. Själv tänker hon fortsätta att klä sig i det hon känner för, som byxor eller kjol i starka färger.

- Enligt grundlagen är vi fria, vi får ha på oss det vi vill, säger hon.

Lena Ag, generalsekreterare för svenska Kvinna till Kvinna, anser att kvinnoministerns brev är en oroväckande signal.

"Kvinnors frihet begränsas alltmer. Ministern för kvinnofrågor borde ha betydligt viktigare frågor att fokusera på som till exempel änkornas situation, barnäktenskap och den utbredda diskrimineringen av kvinnor i familjen, i arbetslivet och i politiken," säger hon i ett pressmeddelande.

 

Fakta: Olika slöjor

  • Burka är en heltäckande, lång klädnad som bärs över övriga kläder. Burkan har ofta ett vävt nät framför ögonpartiet.
  • Niqab är en slöja som täcker ansiktet och används tillsammans med huvudduk eller sjal. Niqab finns i olika stilar. En del lämnar ögon och panna synliga medan andra enbart lämnar en smal springa för ögonen.
  • Hijab är en sjal som döljer hår och del av axlar men inte ansiktet.