Alko samarbetar med övriga Norden

Alko följer sedan årsskiftet den så kallade BSCI-koden. Men i praktiken är resurserna för knappa för att granska hur de verkliga levnadsförhållandena är. Alko kontrollerar tills vidare inte själva gårdarna utan litar på andra.

– Vi går steg för steg framåt, med de resurser vi har, säger Maritta Iso-Aho, direktör på Alko med samhällsansvar på sina axlar.


Iso-Aho upplever samhällsansvaret som viktigt men konstaterar att det nu är ett sidouppdrag, men att det kommer att ha allt större roll i framtiden.
Alko har utgått från att lokala lagar följs på produktionsgårdarna, uppger Iso-Aho. Det finns inte resurser att själv kontrollera under vilka förhållanden produktionen sker, om lönerna är skäliga eller ej.
– Vi kräver att våra leverantörer följer uppförandekoden BCSI och dess principer och samarbetar med de övriga nordiska länderna.
Norge och Sverige har Alko informerat om förhållanden på plats. Iso-Aho betonar att samarbetet med de övriga länderna är viktigt, och att det enligt henne fungerar väl. Både norska Vinmonopolet och svenska Systembolaget har besökt produktionsgårdar, men inte Alko, då uppförandekoden BCSI tagits i bruk först vid årsskiftet och arbetet fortfarande är i startgroparna.
– Vi kommer i år att granska flera gårdar i Chile, säger hon.
– Vi lär oss efter hand och kommer att dela auditeringen med de nordiska länderna, eftersom vi har många gemensamma leverantörer.