Foto: Nina Ahtola/Västra Nyland

Dragsvik finns inte med på sparlistan

Dragsvik I Raseborg finns inte med på den lista över garnisonsnedläggningar som försvaret presenterade i dag.

Försvarsminister Stefan Wallin är nöjd över beslutet att Draksvik kvarstår. Han ser heller inget hot mot brigaden inom den närmaste framtiden.

–Det finns inga nya nedskärningar i sikte, säger Wallin.

Enligt honom gäller den här planen åtminstone fram till 2020.

De planerade besparingarna i övriga Finland är som väntat omfattande. Norra Karelens brigad i Joensuu, Kotka kustbataljon i Fredrikshamn och Flygvapnets tekniska skola i Jämsä läggs ned under slutet av 2013.  Pionjärregementet i Keuru, Luftkrigsskolan i Kauhava och Tavastlands regemente i Lahtis läggs ned under 2014.

Utöver detta kommer en rad sammanslagningar att genomföras med start under slutet av 2014. Lapplands luftvärnsregemente i Rovaniemi slås ihop med Jägarbrigaden i Sodankylä. Reservofficersskolan i Fredrikshamn med Markstridsskolan i Villmanstrand. Signalregementet i Riihimäki med Pansarbrigaden i Parolannummi. Artilleribrigaden i Niinisalo med Björneborgs brigad.

President Tarja Halonen och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott behandlade under morgonen ett förslag från försvarsministeriet och försvarsmakten.

Omkring 1200 arbetstagare hotas av uppsägningar på grund av nedskärningen av antalet garnisoner. Det bedömer försvarets kommendör Ari Puheloinen.

Totalt berörs 2200 jobb av reformen. Cirka tusen arbetstillfällen kan minskas via så kallad naturlig avgång.