Foto: Colourbox

Säkerhetschef omkom i lavin i Tänndalen

Flaggorna vajade på halv stång i Tänndalen i svenska Härjedalen, dagen efter lavinolyckan där en person omkom. Det var det åttonde dödsoffret för lavinolyckor i Sverige under 2000-talet.

–Det känns ofattbart. Det handlar om en man som var besjälad av säkerhetstänkande. Han har i många år jobbat med att göra skidåkningen och anläggningarna säkrare, säger Hans Gerremo, vd för branschorganisationen Svenska liftanläggningars organisation.

Den 42-årige säkerhetschefen skulle göra en rutinmässig säkerhetsinspektion på högfjället tillsammans med en kollega när lavinen utlöstes i måndags. Båda överraskades och drogs med av snömassorna.

Under snön i 40 minuter

Den kvinnliga kollegan klarade sig undan utan större skador, men mannen hade livshotande skador när han grävdes fram efter att ha varit begravd i snömassorna i 40 minuter.
Olyckan är anmäld som arbetsolycka vilket innebär att polisen och Arbetsmiljöverket kommer att utreda vad som inträffat och om alla säkerhetsrutiner följts.

Det rådde nivå tre på den femgradiga lavinvarningsskalan när olyckan inträffade, vilket innebär att lavinfaran är betydande. Under måndagen rapporterades om ytterligare tre laviner i närheten av skidanläggningarna i Sälen och Åre – men där befann sig ingen person i närheten.
Det är den långvarigt stränga kylan som ökat lavinfaran.