Lehtikuva

Paavo Väyrynen villig att leda centerpartiet

Paavo Väyrynen tillkännagav i dag på en presskonferens att han ställer sig till förfogande som ordförande för Centerpartiet, förutsatt att han får det stöd som reglerna kräver. Partiet väljer ordförande under partikongressen som hålls i sommar i Rovaniemi.

Det har varit en händelserik dag för Centerpartiet och för Paavo Väyrynen. På förmiddagen meddelade partikansliet att man ber Väyrynen leda en arbetsgrupp mot regeringens centraliseringspolitik. Väyrynens uppdrag blir att resa runt i regionerna, samla anhängare och värva kandidater till höstens kommunalval.

På eftermiddagen tackade Väyrynen inte bara ja till uppdraget, han meddelade också att han utmanar Mari Kiviniemi om ordförandeposten på sommarens partikongress.

– Jag har gett mitt gesällprov och visat att jag kan ena Centern och åter göra oss till landets största parti, sade Väyrynen.

Väyrynen  uppger att flera personer bett honom att ställa upp i ordförandevalet.
–Jag tror att kampanjen kunde göra gott för mig, precis som under presidentvalet. 

Mari Kiviniemi försäkrar att det finns rum för flera ordförandekandidater, men understryker att hon lät bli att gå med i presidentvalet för att undvika en upprivande intern strid med Väyrynen om nomineringen.

Kiviniemi medger att Väyrynens beslut att ge sig in i ordförandekampen kom som en överraskning för henne.

Hon fick höra om beslutet bara minuter innan presskonferensen där Väyrynen talade om sina senaste planer och önskade sin nye konkurrent lycka till i kampen.

Den 65-åriga Väyrynen ledde Centern under åren 1980–90. Senast konkurrerade han om ordförandeposten 2010. Då föll valet på Mari Kiviniemi.