Foto: Lehtikuva/AFP. Tårgasattack i staden Male på Maldiverna.

Kuppförsök i dykparadiset Maldiverna

Maldivernas president var tidigare känd som "dissidenten som överlevde tortyr". Efter frisläppandet blev han vald på löften om demokrati och miljöengagemang i öriket som hotar att sjunka.

Nu har han avsatts av militären.

President Mohamed Nashid blev världskänd för sitt starka miljöengagemang, då turistparadiset han styr över riskerar att för evigt försvinna ned i Indiska oceanen på grund av klimatförändringar.

Ingen järnnäve

Men Nashid var också varit statschef för ett sargat land som tidigare styrts av en totalitär ledare – och på tisdagen tvingades han själv bort från posten. Nashid meddelade sin avgång vid ett tal till nationen sedan polis gjort myteri och militären bett honom avgå.

–I detta läge är det bättre om jag inte sitter kvar. Jag vill inte styra med järnnäve, sade Nashid.

Nära medarbetare sade dock att det rörde sig om en "statskupp som initierats av den tidigare regimen".
Vicepresidenten Mohamed Wahid Hassan Manik svor senare ämbetseden som ny president, medan militär kontrollerade läget i det utspridda riket som består av 1190 korallöar.
–Men det handlar inte om någon kupp, definitivt inte. Militären gav rådet att han skulle avgå. Sedan var det hans initiativ, sade överste Abd al-Rahim Abd al-Latif i huvudstaden Malé till nyhetsbyrån AFP.

Såg komplott

Oroligheterna intensifierades för en knapp månad sedan då en högt uppsatt domare skulle gripas. President Nashid ansåg domaren Abdulla Mohamed vara lierad med den tidigare presidenten Maumun Abdul Gayum som styrde landet i 30 år.

Den avsatte presidenten Nashid drabbades själv av Gayums tyranni och fängslades av säkerhetsstyrkor. Men varken isolering eller tortyr kunde kväsa honom.
När de första verkligt demokratiska valen hölls 2008, lovade Nashid att inrätta en verklig och folklig demokrati. Då Nashid väl blev vald i en jordskredsseger, lät han oförrätter falla i glömska.

–Vi blev valda genom en gräsrotsrörelse. Men jag vill inte gå tillbaka och hämnas. I stället kan vi maldiver på gräsrotsnivå nu verka mot klimatförändringar – vilket också handlar om mänskliga rättigheter, sade Nashid till den svenska nyhetsbyrån TT när han 2009 tog emot Anna Lindh-priset i Stockholm för sina insatser.

Finlands ambassad i New Delhi i Indien, som också ansvarar för Maldiverna, avråder nu från onödiga resor till örikets huvudstad Malé.

De som befinner sig i Malé uppmanas hålla sig borta från stora folksamlingar och områden med demonstrationer.

 

– I detta läge är det bättre om jag inte sitter kvar. Jag vill inte styra med järnnäve. Jag avgår, sade Nasheed i talet, rapporterar AFP.

Vicepresidenten Mohamed Waheed Hassan Manik har under dagen svurit presidenteden. Han ska sitta presidentperioden ut till november 2013.

En oppositionsledare har bett militären gripa Nasheed. Oppositionen vill att han åtalas för korruption och maktmissbruk.

Nasheed valdes till president 2008, då han vann en jordskredsseger i valet. Hans stora politiska mål var att inrätta en verklig demokrati i ö-nationen.

Men han kritiseras av oppositionen för att ha stått bakom gripandet av en domare. President Nasheed ansåg att domaren vara lierad med den tidigare härskaren Maumoon Abdul Gayoom som styrde Maldiverna i 30 år.

Fakta: Maldiverna
–Maldiverna består av omkring 1190 korallöar som ligger 65 mil sydväst om Sri Lanka. Runt 220 av öarna är bebodda.
–Landet har cirka 330 000 invånare, varav 200 000 bor i huvudstaden Malé.
–De flesta i landet är sunnimuslimer, som traditionellt har hållit sig till en moderat form av islam. Strömningar av en mer politisk och fundamentalistisk åskådning finns dock i landet.
–Fiske och turism är de stora inkomstkällorna.
–Ingen av öarna ligger mer än 1,8 meter över havet.
–Den avsatte presidenten Mohamed Nashid har varit drivande i FN-konferenser och i den internationella debatten om klimatförändringar. För att visa på allvaret har Nashid hållit regeringssammanträden under vattenytan, där Maldivernas ministrar burit cyklop och syrgastuber.
–Mohamed Nashid mottog Anna Lindh-priset i Stockholm 2009.