Försvarsminister Stefan Wallin

Besked om färre garnisoner och kommuner i dag

I dag vankas det dubbeldos chocknyheter. Dels ska regeringen meddela vilka garnisoner som läggs ner. Samtidigt publiceras förslaget till ny kommunkarta.

I dag är en ödesdag för många kommundirektörer och för stampersonal inom försvaret. Listan på garnisoner som läggs ner blir offentlig efter att ärendet behandlas av regeringens och presidentens utrikes- och säkerhetspolitiska utskott. Också förslaget till ny kommunkarta släpps efter att de tjänstemän som ritat kartan överräcker den till förvaltnings- och kommunminister Henna Virkkunen (Saml).

För en åskådare kan verka som taktik att två av vårens politiska pangnyheter kommer samma förmiddag.
Väljer regeringen medvetet att släppa de två bomberna samtidigt eftersom den totala uppmärksamheten blir mindre då de två toppnyheterna tvingas konkurrera om nyhetsutrymmet?

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) dementerar att det finns sådana avsikter.
– Det skulle först vara taktik att inte komma ut med informationen då den är klar. Jag är övertygad om att det här är två frågor som får stor publicitet oberoende av när de offentliggörs, säger Katainen till Hbl.

Varför Syndalen och inte garnisonen?
Det har varit tal om att upp till femton orter kan drabbas av nedskärningarna inom försvaret vars avsikt är att minska personalen från dagens 15 000 personer till mellan 12 000 och 13 000 personer.

Nylands Brigad i Dragsvik hör till de ställen som utmålats som en av de garnisoner som kan komma att drabbas. Efter att regeringens och presidentens utrikes- och försvarspolitiska utskott har sammanträtt, hålls ett informationsmöte för personalen i Dragsvik.

Eftersom Dragsvik kan höra till det hotade garnisonerna hade ett stort antal journalister i förväg bett om att få besöka brigaden. Av någon anledning tas pressen emot på försvarsmaktens lägerområde i Syndalen på Hangö udd i stället för på själva garnisonsområdet i Ekenäs.

"Språkliga rättigheter beaktade"
Men det är alltså inte bara garnisoner som stänger då staten sparar. Också många kommunkanslier får i framtiden lägga lapp på luckan. Förvaltnings- och kommunminister Henna Virkkunen (Saml) tar i dag emot ministerietjänstemännens förslag till ny kommunkarta.

– I motsats till vissa tidigare förvaltningsreformer upplever jag att man den här gången har tagit de språkliga rättigheterna på allvar, säger SFP-ordföranden Stefan Wallins statssekreterare Marcus Rantala som haft insyn i arbetet med ny kommunkarta.

Här kan du följa med en direktsänd presskonferens om försvarsreformen.