Lehtikuva/Sari Gustafsson

Sauli Niinistö lovar stöda tvåspråkigheten

Landets nya president Sauli Niinistö (Saml) var rätt fåordig när han mötte pressen dagen efter valet. Han lovade ändå att vara ett stöd för finlandssvenskarna.

Senast i FST 5:s valdebatt sade Niinistö att han har stora förväntningar på Ahtisaari-rapporten, språkstrategin för nationalspråken som behandlas i regeringen och ska trygga de språkliga rättigheterna. Han uppgav att han som president är redo att engagera sig i arbetet för språkstrategin.

–Det är viktigt att det ska vara naturligt för alla att vi är en tvåspråkig nation. Som president är jag redo att lyfta fram den här saken om det behövs.
Niinistö berömde det nordiska samarbetet och lyfte fram att de nordiska länderna tillsammans skapar ett starkt varumärke ute i världen. Också i militärfrågor förespråkar den nya presidenten mer samarbete inom Norden.
–I nästan alla europeiska länder är det ett faktum att man tvingas spara i försvarsbudgeten. Vi kunde också samarbeta mer med andra EU-länder utanför Nato, främst kring utrustning, sade Niinistö.

Niinistö vill gärna vara en folkets president och hoppas på många besök i regionerna. Det är också metoden han tänker använda sig av för att öka sin popularitet på Åland, där hans väljarstöd var lägst.

–Inte var resultatet på Åland så dåligt. Men jag vill försöka besöka alla orter så ofta som möjligt.