Arkivfoto

Rekordantal förkastade röster - många "Väyrynen"

Fler röster än någonsin tidigare förkastades i presidentvalet. Mest röster kasserades i Lapplands och Vasa valkretsar i den andra valomgången.

 En stor del av de förkasatde rösterna hade getts till Paavo Väyrynen, som inte fanns med i andra omgången. Många röstade dessutom blankt.
–Det mest iögonfallande var Väyrynens fyra, hans namn eller båda på samma valsedel. Grovt skulle jag uppskatta att de utgjorde ungefär hälften av de röster som kasserades, säger ordföranden för Lapplands valkretsnämnd Päiviö Karttunen.
Ströröster gick också till Timo Soini, Kekkonen och Hitler.

Valdirektör Arto Jääskeläinen vid Justitieministeriet uppger att ungefär 0,5 procent av rösterna vanligtvis brukar förkastas oberoende vilket val det är fråga om.
Den här gången kasserades drygt 25000 röster, alltså 0,9 procent av rösterna i andra valomgången. I Lapplands valkrets var andelen 1,3 procent och i Vasa valkrets 1,1 procent.
Päiviö Karttunen kan inte minnas att något liknande hänt tidigare.

–Det förundrar mig att man kommer långa avstånd och under svåra förhållanden för att rösta blankt eller för att skriva ett namn som man vet kommer att ogiltigförklaras.
Det var över 30 grader kallt i Lappland på valdagen.

Både i Lappland och i Vasa valkretsar bedömer man att väljarna i glesbygden inte upplevde någondera kandidaten som sin egen.
–Det var nog den här konstellationen stad mot landsbygd i andra omgången. Det märks ute i landskapen, säger Vasa valkretsnämnds ordförande Mikko Rasinmäki.