Foto: Hbl-arkvi/Nina Ahtola

Smällkall valdag

Valdagen är i stora delar av landet smällkall. Under natten uppmättes vinterns kallaste temperatur, –40,7 grader, i Naruska i Salla.

Enligt Meteorologiska institutet blir dagen mycket kall i öster och norr. I landets västra delar börjar det dock bli mildare väder.

Väglaget väntas i kväll bli synnerligen dåligt särskilt i västra Nyland. Där väntas snöfall, yrsnö och stigande temperaturer. Också på andra håll i västra Finland väntas dåligt väglag.

Kylan verkade hålla folk borta från vallokalerna, åtminstone på morgonen. Till exempel i norra Hervanta i Tammerfors lade bara ett tjugotal väljare sina röster under den första timmen av röstningen. Det var färre än i första valomgången.

Också vid Nummis skola och på arbetarinstitutet i Åbo var det glest mellan väljarna. Juha Karvinen, centralvalnämndens ordförande i Åbo, tror att de här beror på den livliga förhandsröstningen.

–Här i Åbo var valdeltagandet i förhandsröstningen nära 40 procent. Det gavs nästan 10000 förhandsröster fler än i första valomgången. Så kraftigt ökar inte det totala valdeltagandet. Det leder nog till en minskning i valdeltagandet på den egentliga valdagen.