Foto: Hbl/Tor Wennström

Över 200 krockar i Nyland

Det inträffade över 200 krockar i Nyland i går, uppger rörliga polisen. 40 patienter vårdas på sjukhusen i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Polisen uppmanar folk att lämna bilen hemma, om det bara är möjligt.

Hittills finns det inga uppgifter om att någon skulle ha dött i trafikolyckorna, men många av offren är allvarligt skadade. Dessutom har ett flertal skadats lindrigt.

Rörliga polisen uppger dock att många av olyckorna fortfarande inte har hunnit utredas.

Över 40 patienter vårdas på sjukhusen i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. 19 av dem finns på Tölö sjukhus i Helsingfors. Elva patienter finns på Pejas sjukhus och ett barn har förts till Barnkliniken.

Tölö sjukhus har öppnat telefonlinjer för oroliga anhöriga. Numren är (09) 5872498, (09) 5879286 och 0504271817.

Olyckorna avlöser varandra

Merparten av de skadade anlände till sjukhusen från två olyckor på ringvägarna.  11-tiden i går inträffade det en stor bilolycka på Ring III. Enligt polisen hade en buss kört i diket medan en långtradare stod på tvären. Flera bilar var inblandade i olyckan, som inträffade vid Heidehofsvägen. Situationen på olycksplatsen var kaotisk.

Längs Lahtisleden mellan Ring I och Ring III satt hundratals bilar fast längs vägen. Enligt polis på plats slussades förare och passagerare med hjälp av buss bort ifrån olycksområdet. Förarna fick  återvända vid ett senare tillfälle efter sina fordon.

Både Ring I och Ring III och riksvägarna 1, 3 och 4 var under dagen  helt eller delvis avstängda.

Trafiken på Lahtisleden, var tidigare på dagen helt avbruten.  På Ringväg III, som varit delvis avspärrad, började  trafiken enligt polisen snart löpa.

Störningar i all trafik

Snöfallet och kylan ställde till det för trafiken i hela Södra Finland. I Nyland var väglaget väldigt dåligt. I Helsingfors var tåg och spårvagnar försenade.

Polisen uppmanar bilisterna till att inte köra så länge det inte är nödvändigt. Den som väl sätter sig i bilen gör bäst i att anpassa både hastighet och säkerhetsavstånd till det rådande väglaget.

Sikten försämras av pudersnön som yr och vägbanorna är hala.

VR uppger att passagerarna kan vänta sig förseningar i tågtrafiken.

I metrotrafiken vållar snön problem med dörrarna, och det kan vara längre tid mellan metrotågen än vanligt