Foto: HBL-arkiv/Niklas Tallqvist

Dagens arbetskraft räcker inte till för att betala pensionerna

Arbets- och näringsministeriet varnar för att Finland hotas av en akut brist på arbetskraft.

En prognos som ministeriet har gjort visar att Finland behöver drygt 150000 nya arbetstagare före 2020.

Dagens arbetskraft räcker enligt utvecklingschef Pekka Myrskylä inte till för att ersätta dem som pensioneras om sysselsättningen hålls på nuvarande nivå. För att de nya jobb som blir lediga ska kunna fyllas borde sysselsättningsgraden i Finland stiga från nuvarande 68 till 75 procent.

–Arbetslösa, invandrare och andra personer som står utanför arbetslivet måste sysselsättas effektivare än hittills och karriärerna ska bli längre, sade Myrskylä.

Den arbetsföra befolkningen minskar med 13000–14000 personer per år trots invandringen, uppger Myrskylä. Utan invandring skulle minskningen under det pågående årtiondet vara 240000.

Invandringen medför att minskningen i den arbetsföra befolkningen krymper till 120000 personer. Om 60 procent av invandrarna sysselsätts betyder det att den arbetande befolkningen ökar med 60000 personer.

Att öka sysselsättningen med sju procent är ett svåruppnått mål. I teorin finns det tillräckligt många personer i arbetsför ålder för att uppnå den önskade nivån, men det kräver att många fler hittar jobb. En tredjedel av Finlands 3,4 miljoner arbetsföra jobbar inte i dag.

Myrskylä säger att det är oundvikligt att storleken på den arbetsföra befolkningen minskar. Det enda sättet att vända utvecklingen skulle vara att fördubbla invandringen.

–Varje år pensioneras kring 80000 personer. I de svagaste regionerna pensioneras tre gånger fler personer än antalet som inleder arbetslivet. Den största arbetskraftsbristen är i landskapen Norra och Östra Finland, konstaterar Myrskylä.

Enligt Myrskyläs uträkningar kommer det att finnas 162000 arbetstagare för få i Finland vid årtiondets slut. Enligt kalkylen kommer det att finnas drygt 2350000 arbetstillfällen i Finland 2020. Arbetskraften kommer att vara drygt 2190000.

Skillnaden mellan efterfrågan och utbud på arbetsmarknaden kommer enligt utredningen att vara 7,4 procent. Det betyder att antalet jobbtillfällen är så mycket större än antalet arbetande. I december var arbetslösheten i Finland 7,4 procent.