Foto: Hbl/Johanna Forsman. Börslistade köparen Billerud lovar att affären är en framtidssatsning. - Nu får Finland ett nytt skogsbolag när Billerud bygger upp sin organisation kring de två kraftpappersmaskinerna i Jakobstad och Valkeakoski, säger Per Bjurbom, produktionsdirektör på Billerud.

"Billerud köper inte för att stänga"

Arbetstagarna går över från UPM till Billerud som så kallade gamla arbetstagare, när UPM säljer en pappersmaskin i Jakobstad. Stämningarna präglades av en viss oro.

Nyheten togs emot med viss bävan i Jakobstad, där personalstyrkan på pappersfabriken stadigt krympt från drygt 2 000 på 1990-talet till de 270 som blir kvar när Billerud tagit över pappersmaskinen. En del av arbetstillfällena finns visserligen kvar, eftersom UPM lagt ut stödfunktioner till underleverantörer och sålt kartongfabriken till Walki.

Att UPM nu säljer en lönsam enhet förklaras med att man i den pågående strukturomvandlingen vill förbättra sin konkurrenskraft genom att fokusera på sin kärnverksamhet.

– Vår tyngdpunkt ligger numera på grafiska papper. Vi säljer för att lösgöra kapital och plöja ner det i investeringar som ligger närmare vår kärnverksamhet. Dit hör en biobränsleanläggning i Villmanstrand, säger Jyrki Ovaska, direktör för UPM:s pappersdivision.

Billerud motiverar köpet i samma termer. Genom att köpa massa, ånga och energi av UPM på bekostnad av egen massatillverkning kan Billerud koncentrera sig på nya produkter för förpackningsindustrin.

– Det är en strategiskt viktig affär för oss. Vi ser en möjlighet att utveckla produktionen för att stärka vårt utbud till kunderna. Dessutom får vi en stabilare verksamhet på den viktiga Europamarknaden med euron som valuta, förklarar produktionsdirektör Per Bjurbom.

Han avfärdar farhågor om att de två maskinerna i Finlands köps för att förbättra konkurrenssituationen för koncernens fyra kraftpappersfabriker.

– Vi är ett litet industriföretag som inte har resurser att köpa fabriker för att stänga dem.

"Ser bra ut"

När kvällsskiftet på Jakobstadsfabriken stämplade in i går fick de en uppdatering av sina kollegor som lyssnat på förmiddagens information.

– Det ser bra ut vid första anblicken. Vi tillverkar sådana produkter som finns i Billeruds portfölj. Inom UPM har det känts som att vår enhet kört på ett sidospår, säger Timo Peltola.

Han har jobbat på avdelningen i 27 år och varit med om att arbetsgivaren bytt namn från Oy Wilhelm Schauman Ab till Kymmene till UPM och nu Billerud.

– Under den tiden har produktionen fördubblats medan personalstyrkan halverats.

Hans kollega Timo Purola har jobbat 36 år på samma jobb och han är lite mer avvaktande i sin bedömning.

– Det är svårt att säga om hela sanningen kommit fram nu eller om det finns delar av sanningen som kommer fram senare, säger Timo Purola.

Affären utreds av konkurrensmyndigheterna som väntas ge sitt utlåtande under årets andra kvartal.

– Vi kommer att bygga upp vår organisation i Finland när vi får klartecken från konkurrensmyndigheterna, säger Per Bjurbom.