Foto: AFP / Lehtikuva

Tyska Thyssen Krupp bekräftar affär med Outokumpu

Handeln med Outokumpus aktier stoppades på Helsingforsbörsen då det blev klart att stålkoncernen köper upp tyska Thyssen Krupps stålfria enhet.

Det tyska stålbolaget bekräftade under förmiddagen att det ingått ett principavtal med Outokumpu om att sälja enheten Inoxum, som tillverkar rostfritt stål. Även Outokumpu gick senare ut med samma information.

Innan handeln stoppades hade Outokumpus aktier hunnit sjunka med några procent.

Thyssen Krupp blir kvar som minoritetsägare i det samriskbolag som grundas, med en andel på 30 procent. Dessutom betalar Outokumpu enligt Thyssen Krupp en ansenlig summa kontant för att täcka skulder och pensionsansvar.

Det tyska metallarbetarförbundet IG Metall meddelade redan tidigare att det godkänner affären.

Enligt Thyssen Krupp har parterna kommit överens om att Inoxums fabrik i Krefeld stängs i slutet av nästa år. De övriga enheterna blir kvar åtminstone till 2015. Fabriken i Bochum hålls igång åtminstone till slutet av 2016.

Bolaget uppger i ett pressmeddelande att man kommit överens med IG Metall om att skydda de anställda i förändringsskedet. Avtalet förhindrar uppsägningar i Tyskland från till slutet av år 2015.

Thyssen Krupps ledning godkände avtalet i morse. Bakgrunden till affären är att det rådet överproduktion av rostfritt stål i Europa.