Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Italiens premiärminister Mario Monti. Foto: EPA

EU-ledarna kräver ett grekiskt avtal i slutet av veckan

Tiden rinner ut för Grekland. EU:s ledare kräver att det i slutet av veckan finns ett avtal med landets privata investerare om en nedskrivning av skulderna till hälften.

Utan ett sådant avtal är det nödvändiga och utlovade andra stödpaketet på 130 miljarder euro i fara.

Natten till tisdagen hölls samtal mellan den grekiske premiärministern Lucas Papademos och ledande tjänstemän i EU och Europeiska centralbanken.

Grekland och eurokrisen dominerade EU-toppmötet i Bryssel på måndag kväll. ”Om Grekland inte klarar av att genomdriva de reformer som behövs för att vända sin ekonomi på rätt köl borde EU göra det.”

Helgens tyska brandfackla höjde temperaturen på det inofficiella toppmötet. Finland stöder inte förslaget.

– När vilket land som helst faller offer för en ekonomisk kris är det landet självt som har det huvudsakliga ansvaret för att reda ut krisen, sade statsminister Jyrki Katainen (Saml) på en presskonferens i Bryssel inför EU:s 17:e toppmöte på två år.

Från tyskt håll hade det föreslagits att en särskild budgetkommissionär skulle få vetorätt när Grekland ritar upp sin budget. Greklands regering har betecknat förslaget ”sjuka fantasier” men i Sverige och Holland har det fått ett visst stöd.

– Vi måste ha verktyg för att kunna se att de verkligen gör vad de lovat, sade statsminister Fredrik Reinfeldt enligt Reuters.

Förbundskansler Angela Merkel tonade ned förslaget, som läckte till Financial Times i helgen, och sade att ”vi håller på att diskutera någonting som inte borde diskuteras”.
Katainen betonade likt Reinfeldt att länder som stöder Grekland har rätt att få veta hur stödet används.

– Vi vill veta att Grekland följer och implementerar stabiliseringsprogrammet till punkt och pricka.