Foto: Hbl-arkiv

Efter 40 år slutar importen av Lada-bilar

Bilförsäljaren Delta Motor Group slutar importera Lada-bilar till Finland. Det innebär slutet på en 40-årig verksamhet.

Under de två senaste åren har Delta inte ingått några årsavtal om Lada-importen.

Lada hade sin glanstid i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet då Lada var den mest sålda bilen i Finland. Då registrerades över 10 000 Lada-bilar varje år.

– Sedan 1971 har Lada importerats till Finland, och ända in i 1990-talet talade vi om stora volymer, säger kommunikationschef Sara Hokkanen på Delta Motor Group i Helsingfors.

Delta Auto sköter fortfarande service av de Ladabilar som finns i trafiken. Delta säljer också bilar av märkena Kia, Mitsubishi och Mazda.

Under hela 2000-talet har Lada sålt under 500 per år. Ett litet undantag var när terrängbilen Lada Niva återkom till Finland 2007-2008.

– Det var den sista vitamininjektionen för Ladas del, säger Hokkanen. 2009 var sista året när Delta officiellt importerade Lada i någon märkbar volym,och då såldes totalt 200 bilar. De flesta var Niva.

Nu är det slut, men kanske inte definitivt. Hur Ladas Renaultsamarbete utfaller vet igen i dag, men Renault har redan visat via Daciafabriken i Rumänien att man kan sälja billigare bilar också i Finland.

I Finland finns en Lada-klubb som upprätthåller Lada-kulturen i landet.