Foto: Colourbox

Österbottniska skolor tar krafttag mot droger

En ökad droganvändning bland unga skapar huvudbry i Österbotten. Nu vidtar allt fler skolor åtgärder genom att satsa på information om droger till föräldrar och unga.

– Jag kan inte gå in på några detaljer, men vi fick indikationer på att det är vanligare med droger än vi tror. Därför tog kommunens drogarbetsgrupp initiativ till en informationskväll för vår studerandes föräldrar, säger Thomas Öhman, rektor för Korsholm gymnasium.
Informationskvällen ordnades i november och efter det har flera andra skolor i Österbotten vidtagit liknade åtgärder.
– Det är inte bara i Korsholm som vi ser med oro på den ökande droganvändningen bland unga. Droger finns i alla kommuner och det är bra att många andra gymnasier och yrkesinstitut satsar på information, säger Öhman.

Droger finns på fester
Att det blir vanligare med droger kan studerandena Joel Snickars, 18, och Caroline Beijar, 17, intyga.
– Jag vet att vissa använder till exempel hasch och cannabis. Men själv rör jag mig inte i de kretsarna och jag tycker det är viktigt att poängtera att inte alla ungdomar använder droger, säger han.
– Droger finns definitivt inte överallt, men jag vet att jag har rört mig i sällskap på fester där någon har haft med sig cannabis. Så var det inte tidigare. Det beror väl på att man blir äldre och att många i den här åldern vill testa på det förbjudna och inte tänker på att det kan bli problem, fortsätter Beijar.
Skulle du kunna få tag på droger själv?
– Jag vet inte riktigt hur jag skulle göra, men jag tror att det skulle gå, säger hon.
Båda två ställer sig positivt till att skolan tar en aktiv roll i drogbekämpningen.
– Skolan har insett att den inte kan se förbi det här och det är bra, säger de.
Det har länge funnits en uppfattning att droger enbart finns i städerna. Men enligt kriminalkommissarie Risto Nyholm är den tiden förbi och hänvisar till den omfattande cannabisodlingen som avslöjades i Vörå förra veckan.
– I det här fallet rörde det sig om yrkesmässig odling, det vill säga att det skulle distribueras och säljas. Och det är ofta på landsbygden som man odlar cannabis eftersom det finns förutsättningar där, säger Nyholm.
– En orsak till att allt fler odlar hemma är att det är relativt enkelt att hitta instruktioner på webben. Men det som många unga inte tänker på är de samtidigt gör sig skyldiga till grovt narkotikabrott, fortsätter han.

Bra att skolan reagerar
Joonas Turtonen, verksamhetsledare vid Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik, är glad över att skolor tar drogproblemen på allvar.
– Ingen kan längre hävda att droger inte är tillgängliga utan vi måste acceptera att de finns bland oss. Att skolor och föräldrar reagerar och har fått nog ser jag som mycket positivt. Nyckeln är att göra något åt saken kollektivt och både hemmen och skolan har en viktig roll, säger Turtonen.
Han påminner om att en ökad droganvändning i form av hasch och cannabis inte syns direkt i statistiken. Skadeverkningarna gör sig påminda på sikt.
– En ökad droganvändning syns inte direkt utan det är på längre sikt som det kommer att synas inom exempelvis mentalsjukvården och skolsektorn. Cannabisanvändning leder till mental avtrubbning och ohälsa och om trenden håller i sig får vi se fler ungdomar som hamnar i ett utanförskap, förklarar han.
Oroliga. Droganvändningen ser ut att öka även på landsbygden och flera skolor har vidtagit åtgärder i förebyggande syfte. Studerandena Joel Snickars och Caroline Beijar vid Korsholms gymnasium berättar att det finns droger i vissa kretsar. Att skolan ingriper tycker de är positivt.