Arkvibild.Demonstranter protesterade mot Rupert Murdochs imperium för en månad sedan.

Brittisk tabloidskandal sväller

Scotland Yard grep fyra medarbetare på Rupert Murdoch-ägda tabloiden The Sun, samt en polis. Reportrarna har köpt nyheter av polisen.

Gryningsräden mot The Suns kontor i London kommer i efterdyningarna av avlyssningsskandalen kring News of the World, en veckotidning som likaså ingick i mediemogulen Rupert Murdochs imperium. Fyra nuvarande och före detta reportrar vid The Sun samt en polisman greps.

Londonpolisen rannsakade också News Internationals lokaliteter i östra London. News International är det brittiska dotterbolaget i Murdochs konglomerat News Corporation.

– Alla är lite chockerade, misstroende. Men det är stor skillnad på att avlyssna folks telefoner och göra betalningar till polisen, säger en reporter på The Sun till Reuters.

De fyra männen som gripits är i åldern 40–50 år. Polismannen är 29 år gammal.

De gripna är före detta biträdande chefredaktören Fergus Shanahan, före detta redaktionschefen Graham Dudman, nyhetschefen Chris Pharo, samt kriminalreportern Mike Sullivan, uppger BBC. De misstänks uttryckligen för att ha betalat polisen för nyhetsstoff, inte för avlyssning så som i fallet News of the World. Polismannen misstänks för tagande av muta. Han är den andra polisen som grips i utredningen.

Sammanlagt har nu fjorton personer gripits i polisundersökningen som gäller News Corps reportrars misstänkta utbetalningar till polisen. Det är en av tre polisundersökningar som riktats mot News Corp. Sammanlagt har 28 personer arresterats i samband med härvan.
De värsta anklagelserna gäller uppgifterna att reportrar på News of the World avlyssnat kändisars och politikers telefonsvarare. News of the World lades ned efter att skandalen uppdagades.

Efter det har News Corporation samarbetat med Scotland Yard. Enligt News Corp är det uppgifter som bolaget gett till Scotland Yard som lett till de senaste gripandena.
– Det handlar om att dränera träsket för att återupprätta News Corps integritet, säger en källa till BBC.