Riksgälden betalar Saab-lån

Ett bud på Saabs konkursbo kan komma i nästa vecka, enligt signaler från de konkurrerande intressenterna.

Kinesiska Youngman, indiska Mahindra och turkiska Brightwell Holding flyttar fram sina positioner allt närmare konkursförvaltarna.

På måndag dimper en delegation från Youngman, inklusive dess ledning, ned i Sverige för ännu ett besök och diskussioner. Enligt P 4 Väst kan de då ha med sig ett bud att lägga på konkursboet.

Även indiska Mahindra, som var i Trollhättan i förra veckan och som nu enligt uppgift förlängt sin vistelse i Sverige, kan vara på väg att formulera sig och Brightwell Holding har redan deklarerat att de kan lägga ett bud när konkursförvaltarna är redo att ta emot ett.

I dag fredag stod det också klart att Europeiska investeringsbanken (EIB) inte längre har några band till Saab Automobile.

Den svenska Riksgälden har betalat de lån Saab hade hos EIB och har nu själv en fordran på nästan 2,2 miljarder kronor (250 miljoner euro) hos konkursförvaltarna.

Tidigare har EIB:s ord vägt tungt när man försökte hitta nya ägare till Saab. Den ryske finansmannen Vladimir Antonov, som aldrig lyckades väcka EIB:s sympati, gick till och med så långt att han övervägde att stämma banken.

Riksgälden har tidigare klargjort att man helst ser en försäljning av hela Saab, inte av delar.