Mark Lewengood

Homo?! Debatten behövs, säger forskare

Ett samkönat par i Finland har aldrig tidigare fått så mycket offentlighet som Pekka Haavisto och Antonio Flores. Forskarna välkomnar diskussionen om homosexualitet, även de hetsiga åsikterna.

Tiotals år av förtyckta åsikter som plötsligt kommer upp till ytan. Så beskriver genderforskaren Tuula Juvonen vid Tammerfors universitet den debatt om homosexualitet som just nu – med eller utan mediernas hjälp – går het.

– I bussar, runt kaffebord och i simhallar talas det om huruvida man kan välja en homosexuell president eller inte. Det är bra att vi lär oss tala, under 1970- och 1980-talet var homosexualiteten praktiskt taget nedtystad eftersom även sakliga diskussioner kunde uppfattas som straffbar uppvigling. Många tycker fortfarande att ett heterosexuellt liv är det enda alternativet, men det rimmar illa med tanken på att alla ska vara likvärdiga.

När Hbl publicerar bilder på Pekka Haavisto och hans man Antonio Flores blir vissa läsare till och med så upprörda att de ringer upp redaktionen och läser lusen av den som råkar svara i telefonen.

– Aldrig i livet att vi kan ha en homosexuell president, det borde ni förstå. Homopojkar är bara välkomna i Sverige, säger till exempel en dam som säger sig framföra mångas åsikt.

Enligt Tuula Juvonen tyder reaktionen på rädsla.
– Folk vill inte få illusionen om att Finland är ett heterosexuellt land krossad.

Tålamod behövs
Olli Stålström har doktorerat på hur homosexualiteten slutade betecknas som en sjukdom. Han jämför nuläget med kvinnorörelsens uppkomst i slutet av 1800-talet.
– Den gav upphov till samma typ av raseri. Det lönar sig inte att argumentera, man ska bara ha tålamod.

 Läs vidare i lördagens Hbl