Foto: NASA/NOAA/GSFC/Suomi NPP/VIIRS/Norman Kuring

Satelliten Suomi tog förbluffande bild på jorden

USA:s statliga rymdorganisation NASA har publicerat en bild som man kallar för "den mest förbluffande högupplösta bilden på jorden". Bilden har fått namnet Blue Marble 2012.

Föregångaren till bilden, som på svenska heter Den blå pärlan, är ett berömt fotografi som togs den 7 december 1972 av besättningen på Apollo 17. Bilden togs med en Hasselbladskamera med ett 80 millimeters objektiv.

Den blå pärlan fotograferades på ett avstånd av 29 000 kilometer från jorden. Blue Marble 2012 togs av NASA:s nya satellit Suomi NPP den 4 januari.

Satelliten, som först hette NPP, bytte namn till Suomi NPP för två dagar sedan, för att hedra Verner E. Suomi från University of Wisconsin.

Verner E. Suomi föddes i USA men hade finska föräldrar. Han förärades bland annat vetenskapspriset National Medal of Science av presidenten Jimmy Carter 1977, skriver The New York Times.

I början av 80-talet fick han Benjamin Franklin-medaljen, tidigare pristagare var bland annat Thomas Edison, Albert Einstein, Orville Wright och Enrico Fermi.

Ett årtionde senare fick Verner E. Suomi ta emot det första miljöpriset från Walter Ahlströms fond i Finland. Suomi är känd för att ha utvecklat mätinstrument som kan sändas upp i satelliter. Suomis insatser gjorde det lättare att förutsäga orkaner och stormar och att förstå sig på väderfenomen.

Suomi dog 1995.