Foto: Colourbox

Myteri satte inte punkt för maktkamp i Papua

Med ett myteri före gryningen försökte soldater i Papua Nya Guinea återinsätta sin tidigare premiärminister. Kuppförsöket föll snabbt ihop — men maktkampen består.

I ena hörnan står Peter O'Neill, 46-årig före detta finansminister, med stöd av parlamentet.

I den andra Michael Somare, 75-årig "landsfader", med Högsta domstolen i ryggen.

Båda anser sig vara rättmätiga premiärministrar i det mineralrika men underutvecklade och oroshärjade Papua Nya Guinea, på östra delen av ön Papua, norr om Australien.

Sedan i augusti är det i praktiken O'Neill som leder landet, men så sent som förra veckan stormade Somare in i parlamentet och viftade med HD:s beslut om att återinsätta honom.

Misslyckat myteri

Tidigt på torsdagen klev så en överste Yaura Sasa med ett antal mannar in på landets försvarshögkvarter och satte försvarschefen Francis Agwa i husarrest.

- Jag har utnämnts av Sir Michael Somares regering till befälhavare. Med tanke på den politiska situationen har jag vidtagit åtgärder för att möjliggöra en smidig överföring av befälet, sade Sasa.

Hans styre som försvarschef blev dock kortvarigt. På torsdagskvällen, lokal tid, berättade O'Neill att hans regering återigen hade full kontroll och att man höll på att "handskas" med upprorsmakarna.

O'Neill lät samtidigt förstå att han är redo att avgå om parlamentet inte har förtroende för honom och att det val som ska hållas i juni kan hållas ännu tidigare om så krävs.

Underutvecklat

Papua Nya Guinea blev självständigt 1975, med Somare som premiärminister. Han har sedan dess stadigt haft en tung roll i landets styre, samtidigt som han med åren anklagats allt mer för korruption och nepotism, vilket bidragit till den nuvarande maktkampen.

Papua plågas av stora inkomstskillnader och usel infrastruktur som kraftigt hämmat all utveckling. Därtill har landet härjats av inbördeskrig på ön Bougainville, som strävar efter självständighet.