Wikileaks: USA ifrågasatte Haavisto

USA:s diplomater i Khartoum förhöll sig skeptiskt till Pekka Haavistos kompetens som fredsmäklare i Sudan framgår av Wikileaks dokument.

Att Haavisto på grund av sitt riksdagsmannaskap inte kunde bosätta sig i Khartoum permanent var, enligt Uusi Suomi som citerar Wikileaks, skälet till den amerikanska ambassadens misstänksamhet.


Dessutom ansåg "flera ambassadörskällor", bland annat Nederländerna, att Haavisto inte hade tillräckligt med trovärdighet hos vare sig den sudanesiska regeringen eller bland rebellerna.

Enligt Wikileaks uppmanade en FN-tjänsteman, som inte nämns vid namn, USA att ta kontakt med FN:s undergeneralsekreterare Jean-Marie Guehenno, ifall de är lika bekymrade som Nederländerna.
– Det var just Guehenno som bad mig komma på "sommarjobb" för att hjälpa till att få igång fredsförhandlingarna igen, skrev Haavisto i sin blogg 2007.

Uppenbarligen var USA inte orolig. Haavisto reste runt som FN:s specialsändebuds Jan Eliassons rådgivare och träffade både rebelledarna och Arabförbundets representanter. Tanken var att få till stånd ett möte redan 2007.

– Och vi lyckades. Resultaten talar för sig, säger Pekka Haavisto i en kommentar till Uusi Suomi.