Arkivbild/Kristoffer Åberg

Rapport om bluffläkarnas felvård tar tid

Det omfattande jobbet med att utreda den vård som bluffläkarna gett sina patienter har ännu inte lett till några avslöjanden om allvarliga felbehandlingar som lett till döden.
På grund av det stora antalet patienter kommer utredningen att fortsätta långt in på våren, kanske längre. Det har kommit in totalt 27 klagomål om vården av Esa Laihos patienter, säger juristen Milla Wartiovaara vid tillstånds- och tillsynsverket Valvira.

Om de patienter som Laiho vårdat i Kouvola har Valvira fått en slutlig rapport att utvärdera. I utredningen upptäcktes två fall där patienter fått fel behandling, dock inte med dödlig utgång. Flera mindre fel har uppdagats. Valvira får dokumenten om patienterna i Lahtis inom de närmaste dagarna. Från Helsingfors fick Valvira i tisdags en mellanrapport och en begäran om mer tid.

Laiho har gjort upp patientdokument enligt klipp-och-klistra-metoden istället för att göra egna bedömningar. Valet av läkemedel har inte alltid träffat rätt, men andra läkare har rättat till den saken. Klagomålen har bland annat gällt misstankar om att behandlingar fördröjts samt eventuella samband mellan Laihos handlande och dödsfall, men de utredningarna pågår fortfarande.

Skandalen har gallrat bort bluffare

Bluffläkarskandalen har fått arbetsgivarna att kontrollera personalens uppgifter noggrant. Senast förra veckan kom det uppgifter från Harjavalta om en närvårdare som utgav sig för att vara sjukskötare och som inte visade upp sitt ursprungliga examensbevis på begäran.

Under den senaste tiden har det också upptäckts flera personer som börjat med läkararbetet lagligt under studietiden, men vars studier låg över tio år tillbaka i tiden, vilket är över den tillåtna gränsen. Läkarlönen har varit mera lockande än studierna. Tillståndsavdelningen synar som bäst också läkare som fått sin utbildning utomlands.

Båda bluffläkarna har erkänt

Polisen är klar med sina egna undersökningar mot bluffläkarna. Utredningsledaren Hannu Männikkö har berättat att både Laiho och bluffläkaren i Birkaland har erkänt att de inte är riktiga läkare. Båda har uppgett att de köpt sina betyg från Ryssland.

Männikkö säger att polisen bett ryska myndigheter om handräckning i bägge fallen. Förundersökningen blir klar när man fått uppgifterna från Ryssland.
De båda bluffläkarna misstänks bland annat för grovt bedrägeri och grov förfalskning, och de har reseförbud i väntan på rättegången.