Foto: Tor Wennström

Nu drar hemmafronten ut

När åtta kandidater blev två klev Antonio Flores och Jenni Haukio in i rampljuset. Båda lovar nu göra sitt allt för att deras makar ska vinna. Men experterna är oense om deras roll.

Jenni Haukio, som hittills haft en undanskymd roll i Sauli Niinistös kampanj meddelar att hon hädanefter delvis lägger sitt eget jobb åt sidan för att kunna delta i valmöten. I går stod hon vid presidentkandidatens sida i Uleåborg, före det gav hon en intervju i Yles morgon-tv.

– Folk runt om i landet har bett mig gå ut i offentligheten genom att bevilja en intervju, därför ställer jag upp. Jag har inte ännu bestämt hur många intervjuer jag kommer att ge, sade Haukio till Ilta-Sanomat kvällen före framträdandet.

Inför tv-kamerorna berättar Jenni Haukio att hennes uppgift är att göra allt för kandidaten så att kandidaten kan sköta sitt jobb som kandidat, och att hon är redo att jobba dygnet runt om det behövs. Den egna rollen vill hon tona ner.

– Vi väljer president, inte äkta hälft.
Att hon skulle bli den genom tiderna yngsta presidenthustrun är inget att fästa sig vid, enligt henne.
– Åldersfrågan är inte relevant. Finland behöver en stark president som har någon vid sin sida.
Eftersom Haukio själv är expert på kommunikation och skriver sin doktorsavhandling om politisk kommunikation ber Hbl att Pekka Isotalus, professor i talkommunikation vid Tammerfors universitet, analyserar hennes sju minuter långa framträdande.
– Hon är försiktig och behärskad, väldigt neutral. Det jag förvånar mig över är att hon hela tiden talar om sin make, aldrig om Sauli. I det här sammanhanget skulle det ha passat bra med Sauli.
Enligt Isotalus kan det finnas flera orsaker till stilvalet.

Läs hela artikeln i onsdagens Hufvudstadsbladet.