Sauli Niinistö. Foto: Tor Wennström

Niinistö föreslår arbetsgrupp för ungas väl

En högt uppsatt arbetsgrupp för att motverka marginalisering bland unga – det lovar Samlingspartiets presidentkandidat Sauli Niinistö på sin första presskonferens efter första valomgången.

I fickan hade han ett par konkreta frågor som han vill driva. Med exempel i Martti Ahtisaari, som under sin presidentvalskampanj lovade en särskild arbetsgrupp för att mota arbetslösheten, vill Sauli Niinistö tillsätta en som ska fokusera på att hindra marginalisering bland unga. 

– Några namn tänker jag ändå inte föreslå i det här skedet, sade han, men berättade att han ser marginalisering av unga som ett dubbelt nederlag, både för dem själva och för samhället.

Niinistö tog också upp frågan om samkönade äktenskap med ett nummer i balansgång.

– Det kunde finnas ett partnerskap ("pariliitto") som är samma för alla, sade han och introducerade därmed ännu ett begrepp.

– Jag tänker inte föreslå det nu, för det behövs en grundlig diskussion. Par av samma kön ska vara likställda andra, men det finns många människor för vilka begreppet äktenskap är sammankopplat med vissa värden. Kravet på jämställdhet behöver inte ställas ovanom en annan befolkningsgrupps värderingar. Jag ser ingen motsättning mellan konservativt och liberalt i den här frågan, formulerade sig Niinistö.

– Vi behöver öppna lagstiftningen då det gäller släktnamn och adoption, sade han, och frågade sig om det är ändamålsenligt att på alla blanketter indela människor enligt en snårskog av civilstånd.

Hans ledord i kampanjen är osjälviskhet, "motsatsen till girighet", sade han.

Sauli Niinistö inleder sin kampanjturné i Uleåborg. Pekka Haavisto startar också i norr. Han åker på onsdag till Kemi och Rovaniemi.