Foto: Lehtikuva/AFP/Louisa Gouliamaki. Tidigare i januari demonstrerades det i Aten mot sparåtgärderna.

Ministrarna avvisade Greklands förslag till skuldsanering

Eurozonens finansministrar har avvisat den plan för omorganisering av Greklands skulder vilken Grekland och privata placerare kom överens om förra veckan, meddelade förhandlingskällor till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt källorna kräver finansministrarna att räntan på de nya statslånen måste vara lägre än den fyra procent som ingår i planen. De nya statslånen, som sannolikt beviljas för 30 år, ska ersätta en del av Greklands nuvarande skuld.

Förhandlingarna gäller hur stora förluster bankerna är villiga att ta. Uppgifter från förhandlingarna ger vid handen att placerarna kan bli tvungna att svälja nedskrivningar på 65–70 procent.

Finansministrarna pressar på Grekland för att landet snabbt ska nå ett acceptabelt förhandlingsresultat. Eurogruppens ledare Jean-Claude Juncker sade vid EU-finansministrarnas möte i Bryssel att avtalet måste komma till de närmaste dagarna.

De privata placerarnas ansvar ingår som en del i det andra stödpaket på 130 miljarder euro som förhandlades fram åt Grekland i oktober.

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn kräver också att Grekland genomför sina ekonomiska reformer i en snabbare takt.