Colourbox

HU: Finska grundskoleelever gillar svenska språket

En majoritet av finska grundskoleeleverna gillar att studera svenska och de tycker att det är en rikedom att kunna många språk, visar en undersökning. Men de efterlyser mer autentiskt undervisningsmaterial.

Hälften av de grundskoleeleverna i undersökningen har en positiv attityd till att studera svenska och tycker att skolans undervisning är bra. De ser språkkunskaper som viktiga och många är stolta över att Finland är ett tvåspråkigt land.

Det här framgår av en rapport från Helsingfors universitet. I undersökningen granskas svenskundervisningen i sju finskspråkiga grundskolor. Resultatet står i skarp kontrast till den debatt om tvångssvenskan som förs i offentligheten.

Det finns också en stor grupp elever som har en neutral inställning till svenska och menar att svenska är ett ämne bland många andra obligatoriska skolämnen.

Endast tjugo procent av eleverna har en uttalat negativ attityd till skolsvenskan. Eleverna i undersökningen undviker termen tvångssvenska och menar att det handlar om andras attityder som överförs till eleverna.

Resultatet visar att skolorna satsar på kommunikativ undervisning. Över sjuttio procent av eleverna tycker de kan kommunicera på svenska. De vill helst lära sig tala vardagssvenska.

Vill ha bättre material

Trots att svenskundervisningen överlag får ett gott betyg står det klart att undervisningen också behöver få ett lyft. Eleverna önskar att mera kultur kunde ingå i undervisningen och de önskar att mera autentiskt material som filmer, tidningar och nätmaterial.

Lärarna spelar en viktig roll i motivationen. Att lärarna själva talar mycket svenska tycks ha en god inverkan på elevernas muntliga kompetens.

Undersökningen är gjord av forskarna Maria Green-Vänttinen och Hanna Lehti-Eklund som del två i forskningsprojektet Svenska i toppen, finansierat av Undervisningsministeriet.