LEHTIKUVA / Jarno Mela

Biaudet lider med Kaikkonen som inte får adoptera

Minoritetsombudsman Eva Biaudet säger till Ilta-Sanomat att hon känner medlidande för riksdagsledamot Antti Kaikkonen (C) och hans fru vars adoptionsplaner strandade på grund av valbidragsskandalen.

Enligt Antti Kaikkonen tvingade myndigterna paret att meddela om brottsmisstanken till Sydafrika. Paret skulle ha fått sitt adoptivbarn från Sydafrika i år.

Kaikkonen misstänks för missbruk av förtroendeställning och för givande av muta.

– Det är omöjligt att förstå vad adoptionen har att göra med stiftelsefrågan, säger Kaikkonen till MTV3.

Paret hade länge försökt adoptera ett barn.

– De har mina sympatier. Det här är hårt. Livet går inte alltid enligt planerna, säger minoritetsombudsman Eva Biaudet till IS. 

Eva Biaudet har adopterat två barn.

Urpo Kangas, professor i civilrätt, säger till Helsingin Sanomat att det kan vara fråga om ett misstag från de finska myndigheternas sida.

– Om det verkligen är så att adoptionsfallet har avbrutits på grund av den här saken (misstanken om brott), så har parets rättigheter att adoptera kränkts å det grövsta, säger Kangas.

Enligt adoptionslagen kan föräldrar som söker om adoptionsrätt vara misstänkta för brott.

– Bara misstanken kan i en rättsstat inte orsaka att man fråntas sina rättigheter, säger Kangas.

Riksdagsledamoten  Antti Kaikkonen (C) misstänks för missbruk av förtroendeställning och för givande av muta i valbidragsskandalen kring Nuorisosäätiö. Åklagaren yrkar på villkorligt fängelse, men rättsprocessen är ännu inte avslutad.