Foto: Colourbox

Redan små mängder alkohol dödar foster

Redan små mängder alkohol kan utlösa missfall, visar en färsk dansk studie.

Två öl eller två glas vin i veckan ökar risken för missfall med 50 procent. Vid fyra glas fördubblas den, skriver sajten Videnskab.dk.

Det konstaterar danska forskare i International Journal of Epidemiology efter att ha studerat 92 000 danska kvinnor och uppgifter om deras alkoholkonsumtion under graviditeten.

Uppgifterna jämfördes sedan med vilka kvinnor som drabbades av missfall.

Det visade sig att redan små mängder alkohol ökar risken för missfall markant. Framför allt om kvinnan dricker tidigt i graviditeten.

De danska forskarna, med Anne-Marie Nybo Andersen, professor i socialepidemiologi vid Köpenhamns universitet, säger sig vara förvånade över resultatet. Barnmorskan Christina Santesson, är däremot inte lika överraskad.

– Inte ett endaste dugg. Jag och flera med mig har anat det länge, även om vi inte har haft några vetenskapliga belägg för att det verkligen är så. Problemet är att vi inte vet vilka mängder som är skadliga. Det är dessutom säkert individuellt. Det är därför vi säger noll, noll och åter noll. Alkohol och graviditet är nästan det första vi pratar om med de kvinnor som kommer till oss.