Foto: Agneta Sjöblom

Eva Biaudet: Jag har inte gett upp

Olycklig formulering, men omöjlig att tolka så att Eva Biaudet skulle ge upp, säger man på Biaudets kampanjbyrå.

Eva Biaudets utspel i Helsingin Sanomats valtent i går har väckt livlig debatt på bland annat hbl.fi.

I tenten kommenterade Sfp:s presidentkandidat valet med att Sauli Niinistö nog kommer att vinna, och det i den andra omgången. "Det är inte avgörande vem den andra kandidaten i den andra omgången är", sade Biaudet.

Sanna Ukkola, reporter vid Yles A-studio, tycker att Biaudet borde kasta in handduken och testamentera sina röster till exempelvis De grönas Pekka Haavisto. Eftersom valkampanjen "inte gått som i Strömsö" och Biaudet redan utsett Niinistö till vinnare kan hon väl dra sig ur redan nu, anser Ukkola.

"Väljarna taktikerar, varför kan inte presidentkandidater göra detsamma", skriver hon.

"Olycklig formulering"

På Eva Biaudets kampanjbyrå medger man att Biaudets formuleringar på Helsingin Sanomats chatt var olyckliga.
– Men det var fråga om en snabb chattsituation. Det är förvånande att man dragit slutsatsen att hon skulle ha gett upp och dessutom meddelat det på en chatt, säger Biaudets presschef Maria Swanljung.

Enligt Swanljung vet alla som känner Biaudet att hon aldrig ger upp en kamp.
– Den respons vi fått till kampanjbyrån är att vi ska kämpa på. Det tänker vi göra, vi jobbar på för fullt ända till slut.

Yle-kolumnisten Sanna Ukkolas uppmaning att helt hoppa av och testamentera rösterna till Pekka Haavisto betecknar Swanljung som befängd.
–  Eva har ställt upp för att föra fram sitt budskap  i debatten och få så många röster som möjligt. Många människor har redan röstat på henne. Hon är inte identisk med någon annan kandidat, så förslaget att testamentera rösterna till Haavisto är absurt.

Ukkola gör i sin kolumn "Blomsterhatt i ankdammen" ett stort nummer av att Biaudet inte har någon akademisk examen. Det får Swanljung att undra över vilka kriterier Ukkola använder sig av när hon bedömer kompetens.

– Jag undrar varför Eva Biaudets studentbetyg är mindre värt än Pekka Haavistos.

Borde Eva Biaudet taktikera och kasta in handduken i presidentvalet?