Foto: HBL-arkiv/Niklas Tallqvist

Snöyran en enkel match

Efter fjolårets rekorddrivor var dagens snöyra nästan rena barnleken. Flygen var försenade och några tusen hushåll utan elektricitet, men det var inte fråga om några långvariga störningar. På vägarna var situationen däremot besvärligare.

– Det vi nu ser är alldeles normalt snöväder. Det går inte ens att jämföra nuläget med krissituationen i fjol vintras, säger Osmo Torvinen, avdelningschef för Byggnadskontorets gatu- och parkavdelning i Helsingfors.

Först plogas huvudlederna, medan det kan dröja ett par dagar innan mindre gator i bostadsområden får besök av plogbilen.

Aki Koskinen, kommunikationschef på Fortum, berättar att några tusen hushåll drabbats av strömavbrott som en följd av snötyngda grenar som ligger över elledningarna.

– Men det har handlat om korta avbrott på max några timmar, säger Koskinen.

Bengt Fogstedt på Meteorologiska institutet rapporterar att snötäcket vid sydkusten är mellan 20 och 30 centimeter, utom på Hangö udd där det bara finns fyra centimeter snö.

Fogstedt lovar att snötäcket ligger kvar.

– Temperaturerna kommer att ligga på minussidan en vecka framåt, säger han.

Polisen var under dagen sysselsatt med att utreda kollisioner. Bara i huvudstaden inträffade fram till klockan 20.00 ett 80-tal. I Vanda var antalet 18 och i Esbo 13. Den allvarligaste trafikolyckan inträffade i Pemar i Egentliga Finland där tre personer skadades i en frontalkrock.

Flygresenärerna på Helsingfors-Vanda flygplats fick finna sig i att flera avgångar var försenade och vissa inhiberade. Under dagen var den ena av de två start- och landningsbanorna stängd på grund av snöstormen. Också tågtrafiken drabbades av förseningar.