Foto: Niklas Tallqvist. Petri Ilvesluoto (th) provar på att dyka och Mika Törmä instruerar på Resmässan.

Sex tips till billigare resa

Resmässan Matka öppnar i morgon för allmänheten. I dag ränner branchfolket världen runt i mässhallarna, där bland annat tre nya länder dykt upp i år: Madagaskar, Uganda och Trinidad och Tobago. Hbl.fi öppnar med några tips som får reskassan att räcka längre.

1. Överväg tidpunkten för resan – Undvik tidpunkter då skolorna har lov. – Res utanför högsäsong, ta reda på vilka högssäsonger som råder på olika destinationer

2. Boka så tidigt som möjligt - flygpriserna stiger i regel ju närmare avresedagen är. De förmånligaste biljetterna brukar vara til salu några månader före avresedagen. Numera gäller det i allt högre grad också paketresor.

3. Res på vardagar – det sägs i branschen att  flygbiljetterna är förmånligast tisdagar, onsdagar och torsdagar. Dyrast är det att resa under veckoslut.

4. Ta reda på alternativa rutter – plocka fram kartan och titta vilka alternativa flygplatser som finns inom räckhåll. Kanske billigare biljetter säljs till någon av dem – i Europa är det ofta nära mellan flygplatserna och tågförbindelserna goda.

5. Överväg hotellvalet. Vad är viktigast för dig: läget, lyxen, servicen, barnvänlighet eller möjlighet att ta med hund och katt? En grundregel är att det sällan lönar sig att spara på läget. Långa resor till exempel till stadscentrum både kostar och stjäl tid. Då kan det vara klokare att välja ett enklare boende, till exempel bed and breakfast-inkvartering, hostel eller om du är socialt lagd, soffsurfa. Det är mer eller mindre gratis. Lyx till lägre pris kan bli tillgängligt genom att hyra ett stort hus tillsammans med andra och är i regel ett förmånligare alternativ till hotellrum. Och egen pool, kanske inte uppvärmd, brukar de stora husen ha.

6. Dra nytta av sista minuten-resor genom att regelbundet följa med sista minuten erbjudanden lär man sig vad som är ett bra erbjudande och är man flexibel med restiden och resmålet finns det goda chanser att fynda. En stor inhemsk sistaminutensajt är Rantapallo. På samma sajt kan du också jämföra priser.