Kulturfonden lär vårdpersonal svenska på webben

Svenska, finska, ryska och engelska. De språken kan vem som helst nu lära sig på webbplatsen Vårdsvenska, som Svenska kulturfonden finansierat.

Webbplatsen är i första hand riktad till rysk vårdpersonal som jobbar eller vill jobba i Finland, och dessutom lära sig svenska. Men materialet innehåller också allmänspråk och kan utnyttjas av vem som helst. Man kan fritt välja sitt modersmål och det språk man vill lära sig bland de fyra alternativen.

Webbplatsen innehåller närmare 2000 språkövningar, bland annat vokabulär, hör- och läsförståelseövningar samt en bildbank med över tusen bildövningar. En stor del av vokabulären i övningarna har att göra med just sjukvård. Dessutom finns applikationer för mobiltelefoner och pekdatorer.

På webbplatsen finns också information och verktyg för att söka jobb inom vårdsektorn, information om byråkratin i Finland och om kulturella skillnader mellan Ryssland och Finland.

– Kulturfonden vill stöda svenskundervisningen för invandrare i vissa yrken. Vårdpersonal är en strategiskt viktig grupp. Det behövs personal inom social- och hälsovården som kan svenska, säger Kulturfondens projektombudsman Sonja Ollas-Airinen.

Inom projektet erbjuds också gratis intensivkurser på en vecka för personer som använt webbmaterialet.