LEHTIKUVA: Martti Kainulainen. Valdebatten i tv var den näst sista före presidentvalet på söndag.

Lipponen om Väyrynen: En elefant i en porslinsaffär

Paavo Lipponen (SDP) gick emot sin motkandidat Paavo Väyrynen (C) och kritiserade honom för att vilja klampa in på regeringens område.

Paavo Lipponen och Paavo Väyrynen möttes i en duell om presidentens befogenheter och kommunreformen under gårdagens valdebatt på MTV3.

Lipponen sade att Väyrynen gått fram "som en elefant i en porslinsaffär" då han motsatt sig kommunreformen och sagt att han som president skulle försöka påverka den.

– Presidenten ska kunna höja sig över regering och riksdag och initiera en diskussion om sådana här frågor, försvarade sig Väyrynen.

Pekka Haavisto inflikade att han stödde uppfattningen om att presidenten ska försvara människors geografiska likvärdighet, men sade att kommunreformen inte påverkas i presidentvalet.
Under tv-debatten i går kväll visade kandidaterna också att de blickar mot olika håll då det gäller att finna Finlands viktigaste partners i världen i framtiden.
Paavo Lipponen sade om att befolkningsminskningen i Europa kommer att leda till att USA snart har lika många medborgare.

– Det kommer att innebära att det behövs ett tätare samarbete och gemensam politik, sade Lipponen och fortsatte med att det också gäller det fortsatta samarbetet med Nato.
Sauli Niinistö var inne på samma linje och sade också att "Ryssland förlorat mark" som stormakt under de senaste åren. Pekka Haavisto kontrade med att Ryssland nog är viktigt för Finlands business.


Samnordisk export

Eva Biaudet anser att Finland kunde få mer synlighet om de nordiska länderna försökte främja exporten tillsammans.
– Som det är nu reser statscheferna inte samtidigt, sade Biaudet.
En stund senare plockade också Sauli Niinistö upp tråden om att använda ett samnordiskt varumärke.
Det kom också fram kritik mot massmedia under debatten.
– Det finns saker som sexualliv – jag har blivit tillfrågad om sådant – och det är helt klart att det är privat, sade Pekka Haavisto, som tv-tittarna röstade fram till kvällens favorit