Foto: Privat. "Det hemskaste har alltid varit att bli verbalt anfallen medan en hel metrovagn full av vuxna sitter där och tittar på utan att göra någonting", skriver Rebecka Holm.

14-åriga Rebecka Holm: Rasism måste tas upp i undervisningen

Nu får det räcka, ansåg 14-åriga Rebecka Holm och fattade pennan. Hennes insändare i gårdagens Hbl har väckt livlig debatt i de sociala medierna.

Rebecka Holm, som går i Botby högstadieskola i Helsingfors, skriver om den öppna rasism som möter henne på gatorna. "Om Finland nu är ett så tryggt och stabilt land, varför får människor av etniskt ursprung uppleva påhopp dagligen?"

Vad fick dig att skriva den här insändaren?

– Jag har tänkt på det länge. Det handlar om något som jag och mina vänner med utländskt ursprung råkar ut för alltför ofta.

Ofta, hur ofta?

– Jag ser det flera gånger i veckan och personligen så utsätts jag för påhopp kanske en gång i veckan.

Hurdan sorts debatt vill du väcka?

– Jag vill att det här tas upp i skolorna. Många vet inte om det som pågår, och unga får idéer av sina föräldrar utan att tänka själva, det hör man på kommentarerna. Jag vill att många fler vaknar upp och börjar tänka på sina värderingar och åsikter.

Hur tacklas rasism i skolan i dag?

– Jag har själv livsåskådning och där har vi talat om det, och så lite i hälsokunskap, men inte alls så mycket som jag hoppats på. Jag önskar att det här tas upp mer i undervisningen. Man talar illa om homosexuella och utvecklingsstörda och använder skällsord som homo och vamppi. Men folk fattar inte vad det betyder. De bara säger det utan att tänka, sådan rasism är äcklig.

Din insändare i Hbl har delats flitigt på Facebook, över 200 gånger. Hur känns det?

– Jag visste inte att det blev sån debatt, men många har hört av sig och tackat och velat bli min vän på Facebook. Men det skulle också vara roligt att höra folk som har motsatt åsikt.

Hur stort stöd kan sociala medier ge då det gäller den här typen av problem?

– Sånt här måste diskuteras. Och Facebook är ju ett bra sätt att få ut sina åsikter. Många har så mycket fördomar.

Hur tycker du att hattalet har behandlats i presidentvalsdebatten?

– Jag har tittat på några valdebatter och tycker de talat bra om främlingsfientlighet och invandring och så, men det har inte varit lika mycket diskussion som jag hoppats på. Men jag förstår att det ekonomiska läget har överskuggat det mesta i debatten.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.