Foto: Privat. "Det hemskaste har alltid varit att bli verbalt anfallen medan en hel metrovagn full av vuxna sitter där och tittar på utan att göra någonting", skriver Rebecka Holm.

14-åriga Rebecka Holm: Rasism måste tas upp i undervisningen

Nu får det räcka, ansåg 14-åriga Rebecka Holm och fattade pennan. Hennes insändare i gårdagens Hbl har väckt livlig debatt i de sociala medierna.

Rebecka Holm, som går i Botby högstadieskola i Helsingfors, skriver om den öppna rasism som möter henne på gatorna. "Om Finland nu är ett så tryggt och stabilt land, varför får människor av etniskt ursprung uppleva påhopp dagligen?"

Vad fick dig att skriva den här insändaren?

– Jag har tänkt på det länge. Det handlar om något som jag och mina vänner med utländskt ursprung råkar ut för alltför ofta.

Ofta, hur ofta?

– Jag ser det flera gånger i veckan och personligen så utsätts jag för påhopp kanske en gång i veckan.

Hurdan sorts debatt vill du väcka?

– Jag vill att det här tas upp i skolorna. Många vet inte om det som pågår, och unga får idéer av sina föräldrar utan att tänka själva, det hör man på kommentarerna. Jag vill att många fler vaknar upp och börjar tänka på sina värderingar och åsikter.

Hur tacklas rasism i skolan i dag?

– Jag har själv livsåskådning och där har vi talat om det, och så lite i hälsokunskap, men inte alls så mycket som jag hoppats på. Jag önskar att det här tas upp mer i undervisningen. Man talar illa om homosexuella och utvecklingsstörda och använder skällsord som homo och vamppi. Men folk fattar inte vad det betyder. De bara säger det utan att tänka, sådan rasism är äcklig.

Din insändare i Hbl har delats flitigt på Facebook, över 200 gånger. Hur känns det?

– Jag visste inte att det blev sån debatt, men många har hört av sig och tackat och velat bli min vän på Facebook. Men det skulle också vara roligt att höra folk som har motsatt åsikt.

Hur stort stöd kan sociala medier ge då det gäller den här typen av problem?

– Sånt här måste diskuteras. Och Facebook är ju ett bra sätt att få ut sina åsikter. Många har så mycket fördomar.

Hur tycker du att hattalet har behandlats i presidentvalsdebatten?

– Jag har tittat på några valdebatter och tycker de talat bra om främlingsfientlighet och invandring och så, men det har inte varit lika mycket diskussion som jag hoppats på. Men jag förstår att det ekonomiska läget har överskuggat det mesta i debatten.