Foto: Anna-Lena Laurén

Halonen och Medvedev i avspänt möte

Tarja Halonen är just nu i Ryssland på sin avskedsvisit. För några timmar sedan träffade hon president Dmitrij Medvedev och inom kort tar premiärminister Vladimir Putin emot henne.

MOSKVA

– Är det en tête-à-tête à la russe? undrade president Tarja Halonen skämtsamt när hon gjorde entré tillsammans med Rysslands president Dmitrij Medvedev i förmiddags. Medvedev tog emot i sin tjänstevilla Gorkij utanför Moskva.

Det märks att presidenterna vid det här laget känner varandra väl. Medvedev var avspänd och på gott humör.

– Det rysk-finländska handelsutbytet är nu tillbaka på samma nivå som före den ekonomiska krisen. Vi prioriterar varandra, konstaterade Medvedev.

– Det är alltid trevligt att träffa partners som man kan tala helt öppet med. Det säger jag även med pressen närvarande, sade Halonen och log självsäkert.

Hon konstaterade att den ökade gränstrafiken är en bra sak, men att den också skapar problem som måste lösas.

– Vi hade över tio miljoner gränsöverskridningar mellan Finland och Ryssland i fjol. Det är bra och viktigt att våra medborgare hela tiden lär känna varandra bättre. Men det innebär också utmaningar. Det kommer att ta tid innan trafikproblemen vid gränsövergångarna är lösta, konstaterade Halonen.

Moskvarelationerna har varit en prioritet för Halonen under hennes presidentperiod. Hon har vinnlagt sig om att utveckla personliga relationer både till Medvedev och dennes föregångare på presidentposten, Vladimir Putin.