Kaptenen lämnade fartyget i livbåt

Enligt ögonvittnen skulle kaptenen ha lämnat fartyget flera timmar innan de sista passagerna evakuerats. Fartygsolyckan i Italien har fram till söndagskvällen krävt fem liv. Olyckan skedde natten mot lördagen.

Enligt vittnen satt kaptenen för Costa Concordia i baren i ställer för på bryggan innan olyckan inträffade. Han skall även ha varit en av de första att lämna fartyget.

Nyhetsbyrån Ansa uppgav vid 17-tiden på söndag att ytterligare två kroppar hittats i en del av skeppet som ligger under vatten.
Enligt Ansa hittades kropparna av kustbevakningens dykare i fartygets akter.

Kapten Schettino uppger att klipporna som fartyget rände in i och som rev upp ett 30 meter långt hål i skrovet, inte var markerade på kartan. Enligt en lokal skeppare som Aftonbladets utsände talat med finns klipporna utmärkta på ”varenda karta”.

Kaptenen hävdar att han gjort allt som var möjligt för att rädda liv och att han var bland de sista som lämnade fartyget.

Ögonvittnen bland kryssningsresnärerna berättar däremot att kaptenen, insvept i en filt, lämnade fartyget i en av livbåtarna. Han skall ha stigit i land före midnatt lokal tid, eller sex timmar innan de sista av de drygt 4000 passagerarna evakuerats från fartyget.

På söndagskvällen hade fartygsolyckan skördat fem liv, ett trettiotal skadade. Tiotalet saknas fortfarande.

Det var på sent fredagskvällen som fartyget körde på grund.

Olyckan är inte den första för rederiet Costa Cruises. 2010 inträffade två kollissioner, 2009 brann det i motorrummet på ett av fartygen och 2008 kolliderade ett av Costa Cruises fartyg med en bilfärja.

Källor: BBC, Aftonbladet, Dagens nyheter