LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Uran-professor dödad av bomb i Teheran

En universitetsprofessor har dödats av en bomb i Irans huvudstad Teheran. Han arbetade vid Irans omstridda urananrikningsanläggning i Natanz. Händelsen inträffade på Ketabi-torget i östra Teheran.

Den döde vetenskapsmannen hette Mostafa Ahmadi Roshan och var 32 år gammal. '

Enligt iranska medier arbetade den döde vid Irans omstridda urananrikningsanläggning i Natanz, rapporterar AFP och Reuters.

Bombdådet jämförs med flera tidigare attentat i Teheran. Under 2010 och 2011 dödades tre andra iranska vetenskapsmän av bilbomber under liknande omständigheter. Åtminstone två av dem arbetade inom Irans kärnkraftsprogram.

- Bomben var av en magnetisk typ, likadan som dem som tidigare använts för mord på vetenskapsmän, sade viceguvernören Safarali Baratloo till nyhetsbyrån Fars.

Vittnen berättade för Reuters att de sett två personer på en motorcykel som satte fast bomben vid bilen som Roshan och två andra personer befann sig i. Utöver Ahmadi Roshan ska även en förbipasserande ha dödats. En annan person i bilen skadades dessutom svårt.

Iran har tidigare beskyllt Israel och USA för att ha legat bakom attentat mot vetenskapsmän inom kärnsektorn. För exakt två år sedan, den 11 januari 2010, dödades fysikern Massoud Ali Mohammadi i ett liknande dåd i Teheran. Den 29 november samma år dödades kollegan Majid Shahriari — samma dag som även den nuvarande chefen för Irans kärnenergiprogram, Fereydoun Abbasi, utsattes för ett attentat, men överlevde.

 

Irans vicepresident Mohammad Reza Rahimi kallar mordet för ett bevis på utländsk "regeringssponsrad terrorism".

- De som i dag säger sig bekämpa terrorismen har riktat in sig mot iranska vetenskapsmän. De bör veta att iranska forskare nu är mer övertygade än någonsin förut att kämpa för Irans framsteg, sade han i iransk tv, enligt AFP.