Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa.

Paavo-kuddar nästa kampanjsuccé?

För värdefull att dricka morgonkaffet ur när jag blivit president, menar Paavo Väyrynen om muggen som pryds av honom själv och hustrun Vuokko.

I går fick Centerns presidentkandidat Paavo Väyrynen i egen hög person tillverka ett exemplar av muggen som redan blivit ett kultföremål i den annars så anemiska presidentkampanjen. Själva muggen är tillverkad i Kina, men det viktigast elementet, bilden på Paavo och Vuokko, läggs till i Finland.

– Jag kan ju som känt det mesta, men hur ska det här gå, undrade en fundersam Väyrynen.

Magnus och Kirsi Borgström på fotoföretaget Ed-mark, som vid det här laget försett över 8 000 muggar med Paavo och Vuokko, ledde honom steg för steg genom processen och slutresultatet kunde beundras av ett stort medieuppbåd.

– I mars blir muggarna verkliga dyrgripar för samlare. De passar ju utmärkt som bröllopsgåva, menade Väyrynen.

– Det har redan kommit många förfrågningar, försäkrade Magnus Borgström.

Muggen kostar 30 euro och det är enligt Väyrynen inte dyrt eftersom åtgången överträffat alla förväntningar.

– Men folk använder nog inte muggen för att dricka morgonkaffet ur. Den sätts på paradplats i bokhyllan, särskilt om jag signerat den, misstänkte han.

När Väyrynen skulle hasta vidare till nästa kampanjtillställning förärade Magnus och Kirsi Borgström honom två kuddar med samma motiv som muggen. Tillverkningen av Paavo och Vuokko-kuddar à 30 euro har inletts. Det är bara för den som vill vila huvudet på en dylik att lägga in en beställning.