Foto: AFP/Lehtikuva/Jenny Vaughan. Journalisten Martin Schibbye samtalar med sin advokat Abebe Balcha i november 2011.

Etiopiensvenskarna överklagar inte terrordomen

De svenska journalisterna överklagar inte den etiopiska domen, uppger deras kontaktperson. De kommer i stället att ansöka om nåd.

Reportern Martin Schibbye och fotografen Johan Persson, båda frilansare, greps och skottskadades den 1 juli av etiopisk militär i det av myndigheterna stängda och omstridda området Ogaden. De korsade gränsen illegalt från regionen Puntland i Somalia och påträffades med rebeller från den av Etiopien terrorstämplade gerillan Ogadens nationella befrielsefront (ONLF).

Svenskarna åtalades för terrorbrott och illegal inresa. Den 21 december befanns de skyldiga till att olagligt ha tagit sig in i Etiopien och att ha hjälpt ONLF, något som klassades som främjande av terrorism. Den 27 december meddelades straffet på elva års fängelse.

Svenskarna tänkte rapportera om det delvis Lundinägda bolaget Africa Oils verksamhet i området.

"Det finns en tradition av nåd och förlåtelse i Etiopien och vi väljer att lita på denna tradition", skriver Schibbye och Persson i ett mycket kort uttalande sedan de tagit sitt beslut.

Anledningen till att de har väntat så länge är att ge mindre spelutrymme åt åklagaren att inkomma med ett eventuellt överklagande, säger deras kontaktperson Anna Roxvall.

– De har suttit och gjort långa listor för och emot. De har även konsulterat folk som kan detta. Och det är ett beslut som alla vi i kretsen kring dem, familj och vänner, stödjer. Vi tycker att det är ett bra beslut, säger Roxvall.

När de ska lämna in sin ansökan ska de rådgöra med personer som kan det etiopiska rättssystemet, säger hon.