Foto: Colourbox

Tidsfristen för journalisterna i Etiopien löper ut

I morgon löper tidsfristen för att överklaga domen på 11 års fängelse ut för de terrordömda journalisterna i Etiopien.

På tisdagen löper tidsfristen ut för de svenska terrordömda journalisterna att överklaga domarna i Etiopien. Om Martin Schibbye och Johan Persson väljer att inte överklaga kan de ansöka om benådning.

De står inför ett svårt val. Ett överklagande kan ta flera år och chanserna till frikännande eller mildare straff är svårbedömda. Samtidigt finns ingen garanti för att en nådeansökan beviljas.

De båda dömdes 27 december till elva års fängelse.

– Den här situationen de sitter i är helt absurd eftersom det handlar om professionella journalister som bara utfört sitt arbete och nu har dömts för ett brott som är helt orimligt. Oavsett vilket beslut de fattar i dag, är det en valsituation som de aldrig skulle ha behövt sitta i över huvud taget, säger Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet.

Han anser att domen är politisk och syftar till att avskräcka journalister från att ta sig in i området.

– Det jag skulle vilja se är massiva reaktioner från omvärlden gentemot Etiopien. Man har allvarligt missförstått värdet av det journalistiska uppdraget och pressfriheten och det måste omvärlden göra tydligt och sätta press på Etiopien på alla möjliga sätt, säger han.