Arkivfoto

31-årig kvinna från New York drar Kämp inför rätta

En affärskvinna från New York stämmer hotellkedjan Starwood Hotels and Resorts Worldwide på grund av ett försök till sexuellt våld som inträffade på hotell Kämp i Helsingfors.

Kvinnan uppger att personalen på Kämp hade gett nyckeln till hennes rum till en berusad man. Mannen hade kommit in på hennes rum, lagt sig i sängen och försökt förgripa sig på henne. Det hela hände i januari i fjol.

Enligt kvinnans advokat visade mannen tidigare intresse för kvinnan, men hon avvisade honom och sökte skydd i hotellrummet. Mannen bad senare om nyckeln i hotellets reception och sade att han var kvinnans äkta man.

Fallet kommer upp i rätten i USA.

Kostnadsskäl stoppade utredning

Enligt åtalet ska hotellets personal inte ha krävt att mannen styrker sin identitet. Helsingforspolisen utredde hotellets andel i händelserna i fjol vintras men häradsåklagaren beslutade att lägga ner utredningen i mars.

Åklagare Laura Tikka motiverade nedläggningen med kostnadsskäl.

– Om båda skulle bo och leva i Finland skulle det ha blivit ett fall av det. Men nu är båda amerikanska medborgare och hade hunnit åka dit och ärendet skulle ha blivit för dyrt att utreda, säger Tikka till FNB.

Tikka påpekar att det vid behov är möjligt att fortsätta utredningen.

Kämp: Föreskrifter om nycklar

Vd för Palace Kämp Group Aki Käyhkö säger att det hela är frågan om en incident mellan två privatpersoner.

– Det är uppenbarligen två personer i samma sällskap som, och jag beskriver det på ett mycket inofficiellt sätt, har ställt till det för sig, säger Käyhkö till FNB.

Vd:n uppger att personalen fått instruktioner om att vara noggranna med vem de lämnar ut nycklar till.

– Utgångspunkten är att man alltid ska förvissa sig om personens identitet och att rätt människa är i rätt rum. Det är en klar säkerhetsföreskrift.

Webbtidningen Uusi Suomi rapporterade först om fallet i Finland.