Foto: Flickr/ansik

Svensk polis utreder fall där innebandy-pojke lämnades i kylan

En förundersökning har inletts om en pojke som uppges ha lämnats kvar frusen och gråtandes utanför en innebandyhall i Uppsala i Sverige.

Händelsen har väckt starka reaktioner–men fortfarande är mycket oklart kring händelsen.

På måndagskvällen fick polisen ett första tips om fallet. Tipset har kommit i form av ett mejl från en person som uppger sig vara förälder till ett annat barn som deltog i helgens innebandyturnering. På måndagskvällen var det ännu oklart om tipsaren känner den kvarlämnade pojken.

Identiteterna på både pappan och pojken är fortsatt okända. Inte heller den förälder som ska ha skjutsat pojken hem har trätt fram, och det är oklart vilken klubb pojken spelade i.

På måndagen beslutade åklagaren Lena Jonsson om att inleda en förundersökning om händelsen, som har väckt mycket starka reaktioner. Uppsalapolisen har blivit fullständigt nedringd:

–Jag kan inte erinra mig över någon tidigare händelse då vi har tagit emot så här mycket samtal, det är helt sanslöst. Det är beteendet som många har reagerat över. Och om det har hänt det som sägs, då är det upprörande. Men vi vet inte det än, säger Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström till TT.

–Initialt bedömde vi det i grunden som ett föräldraansvar. Nu är brottsrubriceringen ofredande och möjligen kan det handla om hänsynslöst beteende.

Han medger att det finns många oklara omständigheter i historien.

–Vi ska identifiera de här människorna så att vi får ordning på det och vi är oerhört angelägna om allmänhetens hjälp, säger Nordström.

Lagledaren Conny Eriksson, som hittade pojken, ska höras ytterligare.