Arkivfoto.

Saabfacken vill sparka konkursförvaltarna

Saabs fyra fackklubbar i Sverige är missnöjda med biltillverkarens två konkursförvaltare och vill få dem utbytta. Klubbarna har stöd av flera fordringsägare.

Facken har i en inlaga till tingsrätten i Vänersborg begärt att advokaterna Ann-Marie Pouteaux och Hans L Bergqvist fråntas uppdraget att förvalta Saab, uppger Dagens Industri (DI). Tingsrätten får inlagan under måndagen, sista dagen för att överklaga att Pouteaux och Bergqvist fått uppdraget.

Förvaltarna har fått kritik från annat håll för "stor okunskap" och för att "inte ha insett komplexiteten i Saab Automobiles verksamhet", skriver DI.

Fackklubbarna IF Metall, Unionen, Ledarna och Akademikerna/Ingenjörsförbundet säger att förvaltarnas information till dem varit bristfällig. Enligt MBL har de rätt till information och att begära förhandlingar med förvaltarna under konkursprocessen.

Det finns bekräftelse på att konkursförvaltarna inte fått grepp om verksamheten och att bouppteckningen är långt ifrån avslutad, uppger DI. Detta omöjliggör samtidigt för förvaltarna att gå in i förhandlingar med dem som anmält intresse för att överta hela eller delar av Saab Automobiles verksamhet.

Bland dem som vill ta över finns också två svenska intressenter men dessa har källor inom Saab kallats för lycksökare.