Lektor Barbro Schauman: "Jakobstad sämsta orten för konstskola"

Det räcker med tre starka högskoleorter i Svenskfinland, Åbo, Helsingfors och Vasa. Det säger lektor Barbro Schauman vid Åbo Akademi till svenska Yle. Hon dömer också ut Jakobstad som ort för en konstskola.

Barbro Schauman säger i en intervju för svenska Yles nyheter att problemet är att utbildningen portioneras ut i regionerna för att alla skall få en liten bit i sin egen stad.

Schauman flaggar för den så kallade trepunktsmodellen i finlandssvensk högskolepolitik, det vill säga att man har tre starka högskoleorter.

– Sedan kan det finnas svenska rum överallt, men utbildningens pedagogiska och vetenskapliga kvalitet behöver massa.

I dag verkar exempelvis Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad, Nykarleby, Vasa, Åbo, Raseborg och Helsingfors. Det leder enligt Schauman till att kvaliteten lider.

Hon vill att till exempel alla läroinrättningar som sysslar med konst och kultur ska finnas på ett och samma ställe i en miljö där man också i övrigt sysslar med konst och kultur. Konst- och kulturenheten i Jakobstad dömer hon helt ut, bland annat eftersom Jakobstad enligt henne är "huvudort i bibelbältet" . 

– Vad fasen gör Novia och Åbo Akademi i Jakobstad? Jag kan inte tänka mig någon annan ort som skulle vara mindre lämpad för en konst- och kulturhelhet än vad Jakobstad är, säger Schauman till Yle.

Campus Allegro i Jakobstad är snart färdigbyggt och blir en utbildningshelhet i Jakobstad för bland annat ÅAs barnträdgårdslärarutbildning, Novias utbildning i bildkonst, formgivning och mediakultur samt i musik.