Hobbyfotograferna sätter allt större värde på högklassiga bilder och väljer därför ofta en systemkamera. Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Kamerornas popularitet håller i sig

Åtgången av digitalkameror minskar inte, trots att det i dag finns kameror av bra kvalitet också i mobiltelefonerna.

Vid Canon Oy uppger man att kameratelefonernas framfart inte nämnvärt minskat försäljnigen av kameror. Men kamerorna stöter på nya konkurrenter på marknaden.

– De olika produktgruppernas kamp om konsumenternas själar har hårdnat under de senaste åren. De digitala kompaktkamerorna, smarttelefonerna, surfplattorna och navigationsutrustningen är i princip alla i samma kategori när konsumenten fattar sina köpbeslut, säger marknadsföringschefen Jyri Linho vid Canon.

När kamerafunktionerna har blivit vanligare i mobiltelefonerna har det enligt Linho också ökat intresset för fotografering och därmed satt fart på handeln inom hela branschen. I fotoaffärerna litar man på att kamerans popularitet består också bland hobbyfotograferna.

– Jag tror att kameran behåller sin ställning. Telefonkameran kommer inte att ta dess marknad i första taget, säger butikschef Ilkka Koski på Superkuva i Kuopio.

Kamerans trumf är att bilden har hög kvalitet. Mobilkameran har man å andra sidan alltid med sig, vilket är praktiskt i situationer när man plötsligt vill ta en bild.

Fler vill ha systemkameror

Systemkamerornas popularitet ökar hela tiden. Koski uppskattar att de utgör nästan hälften av kameraförsäljningen. Hobbyfotograferna sätter allt större värde på högklassiga bilder.

– Folk börjar förstå vad som är fördelen med en systemkamera, säger Koski.

Vid Canon uppger man att försäljningen av systemkameror är större än försäljningen av kompakta kameror om man mäter det i euro. I dag finns det fler modeller av systemkameror än tidigare, och inte heller priserna avskräcker.

– Valet mellan en kompakt- eller en systemkamera avgörs inte av pengar, utan av vad man ska använda kameran till, säger Linho.

Kunderna gillar bland annat att det finns att få bytesobjektiv och skilda blixtdelar till systemkamerorna, berättar Linho. Kompaktkamerorna i fickformat är för sin del lätta och behändiga att hantera.

– De som köper kompaktkameror uppskattar att de är små och snygga eller att de har mångsidiga egenskaper, säger Linho.

Den mest efterfrågade priskategorin för kompaktkameror är enligt honom 129–179 euro och för systemkameror 500–600 euro.