Foto: AFP/Lehtikuva

Breivik kan ha ringt varningssamtal

Norska regeringen mottog ett telefonhot några månader före Anders Behring Breiviks massaker och bombdåd. Mycket tyder på att det kom från Breivik själv.

Den som ringde talade med lugn röst och hade samma dialekt som Breivik. Han skällde ut regeringen, hotade att skjuta medlemmar i Arbeiderpartiets ungdomsförbund (AUF) och pratade om ett manifest, enligt norska NRK. Den som tog emot samtalet tyckte att det var så pass obehagligt att hon noterade det på en lapp som hon gav till sin chef. Men där stannade informationen och polisen fick aldrig veta om hotet.

–Det värderades inte som ett konkret hot, säger Eva Måge Brown, avdelningschef vid regeringens servicecenter, till NRK.

Det är inte bekräftat att det var Breivik som ringde, men likheterna med det som hände den 22 juli är stora. Breivik sprängde då en bomb utanför regeringskvarteret i Oslo och sköt ihjäl 69 människor på AUF:s sommarläger.

Polisen har letat efter lappen med information om samtalet men utan resultat. Däremot har polisen inte begärt ut den ljudlogg av samtalet som finns sparad, enligt NRK, vilket Breiviks försvarare tycker är märkligt.

–Förutom att få veta vem som ringde är det viktigt att reda ut om det var en varning om det som sedan skedde, säger advokat Vibeke Hein Bæra.