Hbl-arkiv: Benjamin Suomela

Smörbristen inne på sin tredje månad

Bristen på smör fortsätter enligt Valio åtminstone till slutet av januari. Efter det torde smöret räcka till, säger enhetschef Reima Luomala vid Valio.

Smörleveranserna till affärerna begränsas fortfarande, berättar Luolama för FNB. Med ransoneringen försöker man enligt honom garantera att det finns jämnt med smör i butikerna i hela landet.

Smörbristen är inne på sin fjärde månad. Bristen beror på att exporten varit för stor för att den inhemska efterfrågan ska kunna tillfredsställas. Konsumtionen av smör har ökat.

Det produceras betydligt mera smör i Finland än vad det konsumeras. Självförsörjningsgraden för smör är ungefär 250 procent. Det betyder att det för varje smörpaket som finländarna äter produceras nästan 2,5 paket smör.

Trots att Finland har en stor överproduktion är smöret för närvarande en bristvara. Det beror på att Finland exporterar mycket smör till Ryssland och Frankrike. Eftersom exporten är lukrativare än att sälja smöret i Finland har Valio ökat exporten så mycket att man inte kan svara på den ökade efterfrågan på hemmamarknaden.

I Ryssland råder en kronisk brist på smör. Landet har länge tytt sig till import av smör och andra mjölkprodukter. Eftersom prisnivån på smör är hög inom EU är Ryssland är den enda marknaden dit det lönar sig att exportera smör.

Den dåliga situationen inom lantbrukssektorn är orsaken till att utbudet av mjölkprodukter i Ryssland inte motsvarar efterfrågan. Mjölkproduktionen har minskat ända sedan Sovjetunionen upplöstes. 2010 produceras knappt 32 miljoner liter mjölk mot 54 miljoner liter 1989.

Infrastrukturen inom den ryska mejeriindustrin är bristfälliga ända från primärproduktionen till affärerna. I fjol levererades till mejerierna bara 55 procent av den mjölk som producerades.